FREDERIKSOORD, DRENTHE

Een humanitaire missie in eigen land

September 2017
Ontmoet de

Kunstenaars

Voor Basiskamp Entre Nous hebben we in iedere provincie een kunstinstelling gevraagd om één maatschappelijk geëngageerde kunstenaar voor te dragen. In de maand september wonen en werken zij in deze proefkolonie. De kunstenaars vertegenwoordigen ieder of in duo één van de twaalf Nederlandse provincies en richten zich met hun werk op verzorgingsstaat gerelateerde onderwerpen die door de gemeente Westerveld worden aangedragen.
http://basiskamp-entrenous.nl/wp-content/uploads/2017/07/Ivanka-annot.jpg
Ivanka Annot

Groningen

Ivanka Annot

Ivanka Annot werd voorgedragen door Marie-Jeanne Ameln van SIGN en is bijvoorbeeld initiatiefnemer van De Wandeling een ontmoetingsplaats in het stadspark te Groningen. Hier speelt geld geen rol maar menselijke waarde wel. Ook bouwt ze aan een duurzame camper waarmee ze een onderzoeksreis wil maken langs “initiatieven, projecten en gemeenschappen waar mensen op hun eigen wijze op zoek zijn naar een meer inclusieve vorm van duurzaamheid“.

http://basiskamp-entrenous.nl/wp-content/uploads/2017/07/Egon.jpg
Egon Hanfstingl

Friesland

Egon Hanfstingl

“Voor een stabiele samenleving is het van belang dat niemand hongerig naar bed gaat”, zei Mahatma Gandhi. “Honger is de enige echte dictator”, vond hij. Over eten gesproken. Egon Hanfstingl is een kunstenaar die zich bezighoudt met voeding en is voorgedragen door Paulo Martina van Museum Dr8888.


http://basiskamp-entrenous.nl/wp-content/uploads/2017/07/Selby-Gildemacher.jpg
Selby Gildemacher

Drenthe

Selby Gildemacher

Selby Gildemacher is door Nils van Beek van Stichting KiK voorgedragen. Zijn interactieve werk heeft als doel, om te kunnen gaan met complexe problemen van de moderne samenleving, Een van zijn projecten is bijvoorbeeld #DORITOS4SNOWDEN het kijkt naar de overeenkomsten tussen staatsbeveiliging en junk food.

http://basiskamp-entrenous.nl/wp-content/uploads/2017/07/tetem2.jpg
De Poppekastkrakers

Overijssel

Elise Leusink & Jeroen Gras

Het kunstenaars duo Elise Leusink & Jeroen Gras vormen samen “de poppekastkrakers” en presenteren performances, installaties, workshops etc ze werden voorgedragen door Ella Buzo van Tetem – kunstruimte.

http://basiskamp-entrenous.nl/wp-content/uploads/2017/07/DSC_0203-kleiner.jpg
Erik Fakkeldij

Flevoland

Erik Fakkeldij

Er zijn verschillende fascinaties en interesses die Erik Fakkeldij bezig houden en een inspiratie bron zijn. Hij werkt veel met organische vormen en natuurlijke materialen. De natuur in al zijn facetten is zijn grootste inspiratie bron. Niet alleen planten en dieren maar ook vormen van stenen, aardlagen of karkassen.

http://basiskamp-entrenous.nl/wp-content/uploads/2017/07/Herma.jpg
Herma Schellingerhout

Gelderland

Herma Schellingerhoudt

Vincent Peppelenbosch van Dat Bolwerck heeft Herma Schellingerhoudt voorgedragen. Haar werkwijze laat zich het best typeren als ‘Face to Face’. In levensechte portretten van albast, kalksteen en klei probeert ze de persoonlijkheid te doorgronden.


http://basiskamp-entrenous.nl/wp-content/uploads/2017/07/Richtje-Reinsma.jpg
Richtje Reinsma

Utrecht

Richtje Reinsma

Het werk van Reinsma is onderzoekend, lichtvoetig en persoonlijk. De kwetsbare kanten van het bestaan vormen haar uitgangspunt. Ook haar materialen zijn kwetsbaar, waarbij ze de sporen van het handmatige maakproces zichtbaar laat. Ze werd voorgedragen door Ella Derksen van Embedded Art Soesterberg.

http://basiskamp-entrenous.nl/wp-content/uploads/2017/07/iratxe_and_klaas.jpg
Iratxe Jaio + Klaas van Gorkum

Noord-Holland

Iratxe Jaio + Klaas van Gorkum

Iratxe Jaio & Klaas van Gorkum werken sinds 2001 samen, en produceren performances, videos, installaties en publicaties. In hun projecten onderzoeken ze onderwerpen zoals het individueel en collectief gebruik van openbare en privé ruimtes. Met documentatie als werkmethode analyseren zij maatschappelijke en politieke kwesties met betrekking tot het alledaagse. Zij werden voorgedragen door TAAK in de persoon van Nils van Beek.

http://basiskamp-entrenous.nl/wp-content/uploads/2017/07/Charlotte-van-Winden.jpeg
Charlotte van Winden

Zuid-Holland

Charlotte van Winden

Charlotte van Winden is voorgedragen door Onno Schilstra die les geeft aan de KABK. Ze presenteert performances, maakt video’s en installaties, waarin ze zelf in allerlei rollen figureert. Het zichtbaar maken van subculturen is een belangrijk thema in haar werk.

http://basiskamp-entrenous.nl/wp-content/uploads/2017/07/AYCALiebsethLabeur-1.jpg
Liesbeth Labeur

Zeeland

Liesbeth Labeur

Liesbeth Labeur komt van de Nederlandse eilanden. Ze werd geboren in Zeeland, groeide in Curacao op en woont nu weer in Zeeland. In haar werk staat piëtistisch vormgebruik en Babylonische beeldverwarring centraal. Ze werd voorgedragen door kunstenaar en tentoonstellingsmaker Leon Riekwell van UNDERDOG buro Kunst & Markt.


http://basiskamp-entrenous.nl/wp-content/uploads/2017/07/Erwin-en-Inge.jpg
Erwin Van Doorn & Inge Nabuurs

Noord-Brabant

Erwin Van Doorn & Inge Nabuurs

Erwin Van Doorn en Inge Nabuurs zijn een kunstenaarsduo en werken in verschillende media – van fotografie en videokunst tot publieke interventie. Ze zijn voorgedragen door Nettie vd. Kamp van het BKKC. De kunstenaars over-identificeren zich met de verhalen die ze tegenkomen tijdens hun praktijk. Door dit te doen, bevragen zij de grondbeginselen van differentiatie tussen herinnering en geschiedenis, of tussen feit en fictie, en in plaats van deze dualiteit stellen zij een triangulatie voor van werkelijk, denkbeeldig en symbolisch. Hun werk slaagt erin om het fragmentarische verleden en een gevoeligheid voor misbruik van dit verleden vast te leggen en weer te geven – volgens de kunstenaars is geschiedenis gewoon een ander medium, dat kan worden ingezet en beheerst als verf. Daarom kan het verleden ook gezien worden als een andere vorm van een systeem, als één van de kaders die door ieder individu moet worden herkend. Van Doorn en Nabuurs staan kritisch tegenover onze gedwongen meegaandheid met deze structuren en durven in de taal van de kunst te spreken, over wat in het algemeen als een taboe gezien wordt.

http://basiskamp-entrenous.nl/wp-content/uploads/2017/07/Karin-Bartels.jpg
Karin Bartels

Limburg

Karin Bartels

Karin Bartels is voorgedragen door Saskia van der Wiel van het Museum Van Bommel van Dam. Haar werk is onderzoekend en ontstaat door het opereren in het dagelijks leven. Centraal in de ontwikkeling van het werk zijn de resultaten afkomstig uit subjectief micro onderzoek in de publieke ruimte. Ze creëert kleine interventies, maakt en verzamelt plattegronden, knipsels, foto’s, screenshots en tekeningen alsook notities van bijvoorbeeld toevallige ontmoetingen. Zo archiveert ze fragmenten uit de wereld om haar heen, online en offline. Dit aldoor groeiende archief fungeert vervolgens als bouwmateriaal voor haar interactieve atlassen. De atlas structuur begint als een keten van gerelateerde en niet-gerelateerde onderwerpen, en groeit uit tot een rizomatisch web van informatie door het inzetten van verbeelding en het toeval. Via deze Atlas structuur zoekt ze naar de betekenis van de verzamelde informatie en probeert ze te ontdekken of er samenhang is tussen de alternatieve kennis die ze genereert. Deels zijn deze Atlassen een werk op zich, soms in de vorm van een lezing of verhaal maar ze fungeren ook als aanleiding voor een vertaalslag naar (nieuwe) projecten.


Handige informatie
doe mee met de

Workshops

Bezoekers spelen een centrale rol in dit basiskamp. De workshops hebben als doel bestaande initiatieven te ondersteunen of leiden mogelijk tot nieuwe inzichten. Kijk eens bij de verschillende workshops in het programma en geef je op om jouw initiatief te presenteren of te versterken!

Meer detailsbekijk het

Programma

Het publieksprogramma van Basiskamp Entre Nous concentreert zich in de vijf weekenden van september. Elk weekend zal er een thema centraal staan, elk van de twee dagen met een ander accent.

Bekijk het programma