FREDERIKSOORD, DRENTHE

Een humanitaire missie in eigen land

September 2017
No more posts
MM-1200x675.jpg

20 september 2017

Op een weiland in Frederiksoord (Drenthe) is een vreemd kamp verrezen. Een grimmige, driehoekige vesting met een zandwal en een gracht. Op elke hoek staat een houten wachttoren. Wat doet dit militaire basiskamp hier in deze vredige weide? En wat doe ik hier, als vredelievende kunstenaar, samen met vijftien collega’s achter prikkeldraad terwijl de nationale vlag boven ons hoofd flappert? Deze maand doe ik per diensttelegram verslag vanuit Basiskamp Entre Nous, een kunstproject van Edwin Stolk.

Lees de hele tekst van Richtje Reinsma hier:

http://www.mistermotley.nl/art-everyday-life/diensttelegram-01-welkom-basiskamp-entre-nous

Josien-Pieterse.jpg

26 augustus 2017

Netwerk Democratie geeft op zaterdag 2 september tussen 10:30 en 13:00 uur een workshop/rondetafelgesprek in Basiskamp Entre Nous.

Het liefst gaan zij hiervoor in gesprek met de drie burgemeesters van de gemeenten Westerveld, Steenwijkerland en Weststellingwerf. Vanwege de vakantieperiode laat hun bevestiging langer op zich wachten.

Onderwerp van gesprek:

Hoe geven we de verhouding tussen burgers en overheid vorm in een veranderende samenleving met mondige burgers? 

Burgers zijn zoekende naar nieuwe verhoudingen met hun omgeving en de overheid. Bijvoorbeeld in maatschappelijke initiatieven en in een kritische actieve houding tegenover de gemeente. Ook digitalisering speelt een belangrijke rol hoe de samenleving zich met de overheid verbindt. Het internet biedt de kans voor transparantie en een actieve rol van burgers in beleidsvorming. Door meer lokaal te organiseren ontstaan er meer verschillen. Hoe meer verantwoordelijkheid op lokaal niveau, hoe meer ongelijkheid we moeten accepteren? Zo ja, hoe gaan we daar mee om? Burgers nemen steeds vaker het initiatief om hun eigen voorzieningen collectief te realiseren of het beheer over publieke ruimte op zich te nemen. Tegen welke barrières lopen ze aan? Hoe kan de gemeenten met de actieve burger samenwerken?

Hoe ga je bijvoorbeeld om met verschillen tussen gemeenten? (de een heeft bijvoorbeeld meer voorzieningen, hoe corrigeer je deze verschillen?) -Hoe ga je om met steeds meer verschil binnen een gemeente? (burgers die zelf voorzieningen creëren versus burgers die hier buitenvallen) -Hoe breng je een nieuwe gemeentelijke solidariteit tot stand?

Netwerk Democratie zet zich in voor een veerkrachtige democratie waarin burgers meer betrokken zijn en met behulp van technologie actief kunnen bijdragen. Voor deze bijeenkomst hopen we niet alleen de drie burgemeesters te verwelkomen in Basiskamp Entre Nous maar zijn we ook opzoek naar burgerinitiatieven die willen meepraten, interesse gewekt? 

Stuur een mailtje naar: stichtingkik@xs4all.nl /ovv Netwerk Democratie

Link:

http://www.netdem.nl/

impact.jpg

25 augustus 2017

Nu het kamp over een kleine twee weken open gaat, wil ik het hier graag met u hebben over stenen, grondwerk en uitkijktorens. Een vraag die steeds weer opduikt in de gesprekken die ik voer, is ‘Maar.. wat willen jullie eigenlijk bereiken’, of ‘welke impact heeft het project straks.’ Nu kun je er natuurlijk over discussiëren of dit wel de juiste vragen zijn bij een maatschappelijk onderzoek als Entre Nous, maar als de vragen er dan toch liggen is het vaak interessanter om te kijken naar ‘de juiste manier’ om deze vragen te beantwoorden dan om de vraag terug te gooien als ‘ongeschikt’. 

Lees de hele column van Sanne Morssink op de website van Da’s Mooi:

http://www.dasmooi.nl/nieuws/54411/basiskamp-entre-nous/

IMG_20170623_170615289-1200x675.jpg

18 augustus 2017

Niet zo lang geleden plaatste ik het bericht met de titel: #EntreNous Wie draagt een steentje bij?

Een burgerinitiatief van Lotte ‘straat maakt straat’ bracht in korte tijd een paar aanhangwagens en een hand vol vrijwilligers voort. Geweldig om te zien. Het was nog slechts wachten op een donatie van een partij oude klinkers en wat zand.

Hoopvol een oplossing te vinden stuurden we met Ingeborg, Nils, Sanne en Gabriel van Stichting KiK deze en andere vraagstukken rond opzoek naar het antwoord. En dan staan er gelukkig mensen op die zeggen, die oprit dat gaan we regelen!

We zetten in op duurzaam ondernemen in de breedste zin van het woord. We ondersteunen verschillende maatschappelijke (lokale) initiatieven. Wij doen graag iets terug voor de samenleving. Wij zien deze betrokkenheid als onderdeel van duurzaam ondernemen.
Bron: http://www.ghellinga.nl/media/duurzaam-ondernemen/

Mooi om te zien dat er bedrijven zijn die de handschoen oppakken. Benno Hellinga heeft gerecycled materiaal aangeboden voor de oprit en Frank Hellinga om daarna het pad aan te leggen. We zijn hier echt heel erg blij mee en het voorkomt dat bij slecht weer voor bezoekers de ingang onbegaanbaar wordt.

Bedankt alvast voor dit genereuze aanbod Benno en Frank!

Linkjes:

http://www.ghellinga.nl/

http://www.frankhellinga.nl/

Help je mee met het onderzoek naar onze verzorgingsstaat?

http://www.basiskamp-entrenous.nl/aanmelden-vrijwilliger/

roeg-en-roem.jpg

14 augustus 2017

Bezoekers spelen een centrale rol in Basiskamp Entre Nous. Ieder weekend worden er twee workshop’s aangeboden, soms op voorintekening maar altijd gratis en open voor publiek. De workshops hebben als doel bestaande initiatieven in Westerveld te ondersteunen of leiden mogelijk tot nieuwe inzichten.

Op zondag 24 september biedt Roeg & Roem een workshop aan voor ‘gebiedsdragers’ en is daarvoor opzoek naar jongeren uit Westerveld. 

Leefbaarheid in de noordelijke roemte, dat is wat ons drijft bij stichting Roeg & Roem! We bieden een podium aan al het moois dat er in het noorden is en vinden het belangrijk dat kennis en ervaring hierover gedeeld wordt. Als kennis- en inspiratieplatform houden we de lijntjes kort met iedereen die betrokken is bij het noordelijke leven, wonen en werken. http://www.roegenroem.nl 

Vind je het leuk om mee te doen stuur dan een mailtje voor meer informatie naar: merel[at]roegenroem.nl

VoorjeBuurt_Logo.png

14 augustus 2017

Bezoekers spelen een centrale rol in Basiskamp Entre Nous. Ieder weekend worden er twee workshop’s aangeboden, soms op voorintekening maar altijd gratis en open voor publiek. De workshops hebben als doel bestaande initiatieven in Westerveld te ondersteunen of leiden mogelijk tot nieuwe inzichten.

Op zaterdag 23 september 10:30 – 13:00 uur biedt Voor je Buurt! een workshop aan. https://www.voorjebuurt.nl/

Voor je Buurt is hét crowdfundingplatform voor je buurt, dorp of stad. Via Voor je Buurt zamel je geld, hulp en materiaal in en geef je samen met anderen kleur aan je omgeving. Ongeveer 80% van de campagnes op Voor je Buurt is succesvol. Neem zelf initiatief! Bekijk hieronder hoe je kunt bijdragen aan lopende campagnes of hoe je zelf een campagne opzet. 

Ben jij bezig met een initiatief waarmee je jouw dorp of buurt nog socialer, veiliger en of leuker maakt en denk je na over crowdfunding als financieringsvorm? Wil je niet alleen geld inzamelen maar tegelijkertijd ook meer mensen betrekken bij je project? 

Meld je dan aan voor deze workshop stuur een mailtje naar stichtingkik@xs4all.nl ovv Voor je Buurt!

comprehensive-waag-society-overview-11-638.jpg

14 augustus 2017

Bezoekers spelen een centrale rol in Basiskamp Entre Nous. Ieder weekend worden er twee workshop’s aangeboden, soms op voorintekening maar altijd gratis en open voor publiek. De workshops hebben als doel bestaande initiatieven in Westerveld te ondersteunen of leiden mogelijk tot nieuwe inzichten.

Op zondag 17 september 10:30 – 13:00 uur biedt het Creative Care Lab van de Waag Society een workshop aan. Zij denken graag mee met mensen die zich bezighouden met vraagstukken op het gebied van technologische ontwikkeling en innovatie in de zorg. Of het nou gaat om implementatie, nieuwe ontwikkelingen of technologische innovaties. http://waag.org/en/lab/creative-care-lab

Voor deze workshop zoeken we volgende deelnemers: 
Actieve senioren (buurthuis, buurttuin, handwerkclub, etc)
Studenten (HBO/MBO, zorg en techniek)
Zorg professionals (verpleegkundigen, thuishulp)
Design professionals/kunstenaars (lokaal)
Buurt organisaties mbt leefbaarheid, welzijn)

Criteria voor deelname aan de workshops: 
flexibel en open (voor anderen)
bereidheid tot kennisdeling en samenwerking
niet bang om te experimenteren

Meedoen? Stuur een mailtje naar: stichtingkik[at]xs4all.nl