Op veel scholen wordt ieder jaar een schoolkamp georganiseerd. Vooral in de hoogste groepen is dat een evenement waar zowel leerlingen als leraren naar uitkijken. In groep 8 heeft het schoolkamp een speciale functie: op het moment dat leerlingen op het punt staan hun vertrouwde basisschool te verlaten wordt stilgestaan bij de band die ze in de loop van de jaren met hun schoolgenoten hebben opgebouwd. Het schoolkamp is de afsluiting van een periode en bereidt de leerlingen voor op een nieuw begin. Ze zullen steeds zelfstandiger door het leven gaan, te beginnen op de middelbare school.
Een geschikte locatie
De locatie voor het kamp wordt met zorg gekozen en sluit aan bij de activiteiten die de organiserende werkgroep uit wil voeren. De primitieve faciliteiten waar een schoolkamp vroeger bekend om stond zijn verleden tijd. Tegenwoordig is iedereen wat meer luxe gewend en vindt dat ook op kamp een vereiste. Verhuurders van locaties voor grote groepen spelen daarop in: hier vind je geen luchtbedjes op de grond, maar mooi ingerichte slaapzalen met stapelbedden en garderobes. Een schoon bed voor alle deelnemers is belangrijk. Stevige matrassen met een frisse en wasbare matrasbeschermer verwelkomen iedere nieuwe groep.
Op weg naar het schoolkamp
De meeste scholen kiezen voor een locatie in de buurt als zij een kamp organiseren. Dat bespaart tijd wat betreft het vervoer van alle deelnemers en hun bagage. Ook benodigdheden als keukenspullen, voedingsmiddelen en andere zaken zijn snel ter plaatse. In geval van nood of heimwee kunnen deelnemers en thuisblijvers gemakkelijk herenigd worden. De reis naar een dichtbijgelegen kamp kan met de fiets afgelegd worden en is voor leerlingen al een leuke activiteit. Na aankomst wordt het kamp ingericht. De bedden worden opgemaakt: een laken van thuis over de matrasbeschermer, een slaapzak erop en klaar!
Leren van nieuwe situaties
Voor veel kinderen is het schoolkamp de eerste gelegenheid waarbij ze zonder ouders een paar dagen van huis zijn. De leraren zijn vertrouwd, maar ze kennen hen alleen van op school. Zij hebben veel kinderen onder hun hoede, wat de leerlingen uitdaagt zelfstandiger te functioneren. Ze bepalen bijvoorbeeld zelf welke kleding ze aantrekken en maken zelf hun lunchpakket klaar. Als ze iets niet weten zullen ze eerder met klasgenoten overleggen en samen tot een oplossing komen. Wie zijn tandpasta heeft vergeten mag die van anderen gebruiken. Als iemand moeite heeft zijn laken netjes om de matrasbeschermer te krijgen is er vast een klasgenootje in de buurt die kan helpen. Hun sociale vaardigheden en onderlinge band worden zo versterkt.
Een mooie tijd
Dat kinderen veel leren tijdens een schoolkamp is mooi meegenomen. Belangrijk is echter ook dat zij een onvergetelijke tijd beleven als afsluiting van hun basisschoolperiode. Verschillende activiteiten in de buitenlucht zorgen ervoor dat ze actief bezig zijn. Telefoons en tablets worden vaak na één dag al vergeten. Veel leuker is het om plezier te hebben met je klasgenoten. Een schoolkamp is daarvoor de perfecte gelegenheid: niet alleen overdag tijdens georganiseerde activiteiten, maar ook ’s nachts op de slaapzalen is het vaak een dolle boel! Dat zullen de leerlingen zich nog lang herinneren.